• NL
 • EN
 • Blog
  02 mrt 2017

  “We houden vooral kansengroepen in stand”

  ‘Jij hebt grijs haar, je bent versleten’ of ‘je hebt een migratieachtergrond dus je zal wel een moeilijke jongen zijn’. VDAB-topman Fons Leroy staat kritisch tegenover zo’n kortzichtigheid: “Ik denk dat werkgevers en recruiters nog te weinig een competentiebril opzetten. Met de uitdagingen op de arbeidsmarkt waar we voor staan, zullen we er op deze manier niet geraken.”

  “Mensen met een beperking, personen met een migratieachtergrond, 55-plussers… Vergelijken we België met andere welvarende arbeidsmarkten in Europa, dan zie je dat we in deze bevolkingsgroepen slecht scoren qua tewerkstelling”, zegt Fons Leroy. “Ik denk dat we hier vooral bezig zijn met kansengroepen in stand te houden omdat we deze mensen geen kansen geven.”

  Loopbaanzekerheid

  Leroy wijst ook de beleidsmakers met de vinger. Ook zij houden kansengroepen in stand. “Ik hoor veel fictie in het dralen en de aanpassing van het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld rond het contract van onbepaalde of bepaalde duur. Dat is achterhaald op de VUCA-arbeidsmarkt van vandaag! Waarom proberen we geen systeem van loopbaanzekerheid uit te bouwen? Waarom streven we er niet naar om mensen op een andere manier zekerheid te geven, in plaats van zich vast te klampen aan jobzekerheid?”

  Werknemers slimmer dan werkgevers

  “Hetzelfde geldt voor werken onder gezag. Nog zo’n fictie. De werknemers van morgen zijn slimmer dan de werkgevers. Ze zijn beter geschoold, willen zelf timmeren aan hun loopbaan, willen werken in zelfsturende teams.” Fons Leroy vraagt zich af waarom we dan blijven vasthangen aan dat ‘werken onder gezag’: “Zolang we dit onderscheid aanhouden tussen vast en flexibel werk, behoud je het kunstmatig onderscheid tussen werknemers en niet-werknemers.”

  Huismama met bijbaan

  In ons arbeidsrecht ben je werknemer of zelfstandige, punt. Toch zijn er zeker doelgroepen die zich lenen tot flexibel werk dat niet onmiddellijk past in een van deze twee hokjes. Denk aan gepensioneerden die iets willen bijverdienen, huismoeders. Leroy: “Ik zie daar heel veel in, maar ik denk zeker ook aan mensen in de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dat zijn mensen met psychische, chronische ziekten, psychiatrische problemen, mensen met een beperking etc.”

  Nood aan innoverend HR-beleid

  “Hen (deeltijds) weer inschakelen, dat vergt heel wat creativiteit en innovatie in het HR-beleid, omdat ze flexibiliteit op maat moeten creëren. Maar willen we voldoende arbeidskrachten op de arbeidsmarkt krijgen dan moeten hieraan werken, maatregelen nemen”, vindt Leroy. “Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor mensen die van de arbeidsmarkt zijn verdwenen en we opnieuw willen inschakelen, gevangenen die twee dagen per week op de externe arbeidsmarkt mogen actief zijn.” Een stevige uitdaging voor HR. Aan de slag!

  Meer weten over flexibel rekruteren? Download het volledige dossier in pdf.

  Whitepaper VMS MSP: wendbaar rekruteren
  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch