• NL
  • EN
  • Blog
    17 jul 2017

    Waarom Talent Acquisitie zich moet aanpassen aan nieuwe mediaprofielen

    Terwijl Facebook in volle opmars is bij de 60-plussers, posten jongeren enkel nog foto’s op Instagram. Bellen is dan weer helemaal voor vijftigers, veertigers sturen op hun beurt liever een mail. Hoe zit het nu eigenlijk met de Vlamingen en hoe vind, verleid, boei en betrek je talent bij je organisatie? Het Vlaams onderzoekscentrum Imec en de UGent staken de koppen bijeen voor een onderzoek naar het technologie- en mediaverbruik bij Vlamingen. 

    Bijna alle Vlamingen (93%) hebben vandaag toegang tot computer, smartphone, tablet, smart tv of smart wearable. Maar de manier waarop ze daarvan gebruik maken, de rol die ze spelen in hun levens en de verhouding digitale-traditionele media verschillen. Ga maar na, je ouders of kinderen gebruiken waarschijnlijk andere social media dan jij. Ugent en Imec deelden de Vlaamse media- en technologiegebruikers (vanaf 15 jaar) op in vier categorieën.

    Disruptors 24,1%

    Opvallend is dat bijna een kwart van de Vlamingen een stijlbreker of disruptor is: een persoon die handig en veel op het internet surft. De gemiddelde leeftijd van de disruptors is 35 jaar, 41% van hen is jonger dan 30. Ze kijken minder tv en gebruiken voor allerlei taken en nieuws hun smartphone. Ze spenderen het gros van hun tijd op sociale netwerken, met Facebook en Instagram als favorieten.

    Interactie

    Stijlbrekers willen gebruiksvriendelijke apps, video’s, interactie. Swippen en niet scrollen, video’s in plaats van een lange vacaturetekst. Vacatures op maat die naar hen toe komen. Vergelijk het met nieuws lezen. Je hebt mensen die de krant lezen of surfen naar www.destandaard.be, natuurlijk. Maar geloof mij, de meeste jongeren lezen de artikels die op hen afkomen. De artikels die ze op Facebook in hun nieuwsoverzicht zien en waar ze op klikken. Moesten die artikels hun Facebookoverzicht niet passeren, zouden ze er ook niet naar op zoek gaan. Waarom zou dit verhaal niet voor recruitment gelden? Waarom zou diezelfde groep wel op zoek gaan naar een leuke vacature, jobboard of een werkgever waarvoor ze willen werken?

    Cumulators (38,6%)

    Cumulators of mengers zijn met 38,6 procent het best vertegenwoordigd in Vlaanderen. Ze zijn iets ouder dan disruptors – gemiddeld 44 jaar – en combineren de traditionele vormen van media met de digitale. Ze zijn over het algemeen hoogopgeleid en hebben een bloeiende carrière. Cumulators spenderen veel tijd aan het volgen van nieuws en gebruiken toestellen zoals smartphones, tablets en smart wearables. Ze zijn bijna even vaak te vinden op sociale media als disruptors, met in de top 3 Facebook, Youtube en LinkedIn. Bellen, sms’en en mailen doen ze vaker dan de rest van Vlaanderen. Cumulators zijn zich bewust van de impact van social media op hun privacy en staan kritisch tegenover wat ze delen op social media en wat niet.

    Gegeerde profielen

    Cumulators zijn gegeerde profielen voor veel organisaties. Ze hebben ervaring, volgen intensief nieuws en trends op en zijn communicatief sterk in zowel traditionele als nieuwe media. Cumulators hebben over het algemeen al een goede job en zijn niet geneigd actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Anderzijds zijn het wel de profielen die hun carrière belangrijk vinden, en dus graag op opportuniteiten ingaan. Maar hoe overtuig je hen om de volgende stap in hun carrière te zetten? Vaak gaat het over een langer proces, waarbij ze voor een bepaalde tijd getriggerd moeten worden door zeer gerichte vacatures op de verschillende kanalen die ze gebruiken. Ook LinkedIn is als hun derde belangrijkste medium een belangrijke speler. Zowel voor een sterk employer brand als voor vacatureplaatsingen.

    Strugglers (10,9%)

    1 op de 10 Vlamingen is een struggler of spartelaar: een persoon van 50 jaar of ouder die de mogelijkheden van digitale media en technologie verkent, maar vaak de vaardigheden en ervaring mist om gewoontes van digitale media te ontwikkelen. Strugglers consumeren meestal traditionele vormen van media, maar vermaken zich wanneer ze digitale radio, video en sociale media verkennen. Dit doen ze voornamelijk via hun tablet. Strugglers zijn opvallend actief op Snapchat (evenveel als de disruptors), maar zijn minder geneigd hun mails dagelijks te lezen. Over het algemeen hebben ze vaker een gsm dan een smartphone en zijn ze het passiefst als het op online privacy aankomt.

    Traditioneel zoals de recruitmentwereld

    Strugglers gaan eerder op de traditionele manier op zoek naar een job. Ze stappen binnen bij een interimkantoor, lezen een vacatureblad of surfen naar een jobboard. De huidige recruitmentwereld is het meest afgestemd op deze groep. Traditioneel en op zoek naar de mogelijkheden die digitale media hen biedt.

    Resistors (26,3%)

    Een kwart van de Vlamingen bestaat uit resistors of tegenstanders, die innovaties zeer traag aanvaarden in vergelijking met andere segmenten. Resistors vormen het oudste segment: de helft is ouder dan 65. Ze vertonen een lage adoptiegraad op het gebied van internet, smartphones, computers en tablets. Deze categorie is het minst geïnteresseerd in het gebruik van digitale media en technologieën en het meest sceptisch over de voordelen van digitale media. Gezien de helft van de resistors ouder is dan 65 jaar, mogen we ervan uitgaan dat de meerderheid het einde van hun loopbaan eindigt.

    Lees meer over het aantrekken van talent in onze whitepaper of neem contact op voor informatie. 

    Bron en infographics: Imec

    Whitepaper Employer Branding
    Time to get started.
    Time to get started.

    Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

    Get in touch