• NL
 • EN
 • Blog
  18 jan 2017

  Rekruteren in 2020: 5 uitdagingen volgens Fons Leroy

  Flexibiliteit als antwoord waarop?

  De wereld staat voor ongeziene en boeiende uitdagingen, zo ook de arbeidsmarkt en rekrutering. Hoe zijn we hierin verzeild geraakt en wat doen we eraan? VDAB-topman Fons Leroy somt belangrijkste uitdagingen van rekrutering op.

  Lees ook de volledige whitepaper over wendbaar rekruteren

  1. VUCA-wereld

  Fons Leroy: “We leven in een VUCA-wereld: volatility, uncertainty, complexity en ambiguity zijn de kenmerken. Merk op dat niet enkel de ‘blue collar jobs’ zijn bedreigd zoals in het verleden, maar ook de ‘white collar jobs’. Dat kunnen studies bevestigen. En dat veroorzaakt heel wat onzekerheid en complexiteit.”

  2. Arbeidsmarkt steeds mondialer en ambigu

  “Veel van wat er gebeurt, kunnen we niet echt interpreteren”, getuigt Fons Leroy. “Het is niet meer links of rechts, werkgevers vs werknemers. Het gaat over tendensen in de samenleving, veroorzaakt door snelle veranderingen. De impact daarvan is moeilijk in te schatten. Zeker in de milieus van technologie zie je dit vaak. We mogen niet onderschatten wat er op ons afkomt. Het is niet omdat we in het verleden altijd langzame processen van automatisering kenden, gekoppeld aan toenemende tewerkstelling, dat dit in de toekomst nog zo is.”

  Weten hoe jij je uitdagingen kunt verwezenlijken in 2020?

  3. Demografie en de arbeidsmarkt

  De babyboomers verlaten in grote getalen de arbeidsmarkt. Voor Vlaanderen alleen al gaat het om 400.000 mensen tussen nu en 2024. De instroom kan deze uitstroom niet volgen: voor elke 100 babyboomers staan er slechts 78 instromers klaar. “The war for talent has yet to come”, waarschuwt Fons Leroy. “We moeten ons arbeidsmarktmodel en rekruteringsmodel in functie hiervan volledig herdenken.”4.

  4. Artificiële intelligentie en zelflerende robots

  Wie had er tien jaar geleden gedacht dat er robots zouden ingezet worden in de zorgsector, bij uitstek toch de sector waar mensen de dienst uitmaken? Koppel daaraan nog het internet of things, en we krijgen een hele nieuwe vorm van technologisering.

  5. Deel- en kringloopeconomie

  “In Vlaanderen nog in de kinderschoenen maar in landen als Korea en Singapore en in Silicon Valley maken nieuwe vormen van ondernemerschap en economie duidelijk opgang”, merkt Fons Leroy op. “Bij ons zie je al kiemen in de Gentse kanaalzone of in de KBC-toren in Antwerpen waar startups co-creatief samenwerken in de deeleconomie. Het zijn de ondernemers van vandaag, maar de werkverschaffers van morgen. De impact ervan op de samenleving in het algemeen en de arbeidsmarkt in het bijzonder is sterk. Uber, Airbnb,… ze zijn bekend: iedereen taxichauffeur of hotellier. De MOOC’s: iedereen prof. Komt er ook zoiets als ‘iedereen recruiter’? Vermoedelijk wel!”

  Whitepaper VMS MSP: wendbaar rekruteren
  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch