• NL
 • EN
 • Blog
  29 mrt 2017

  E-commerce smeekt om flexibiliteit

  Saaie sector, onregelmatige uren, veel interimarbeid, weinig boeiende jobs,… Iedereen kent de vooroordelen over de logistieke sector. Hoe kan DHL Express toch de juiste mensen aantrekken: flexibel, geëngageerd, met de juiste competenties?

  Download hier de whitepaper ‘wendbaar rekruteren van vast en flexibel personeel’ in pdf

  DHL Express voorstellen lijkt nauwelijks nodig. Pakjes ophalen, pakjes leveren, iedereen komt wel eens in aanraking met de internationale koerierdienst met zo’n 1600 werknemers in België.

  De doelstellingen van DHL Express? “We willen employer of choice zijn, supplier of choice en investor of choice”, zegt Koen Gouweloose, managing director DHL Aviation. Employer of choice zijn in zo’n weinig attractieve sector met veel uitzendarbeid, dat is geen sinecure.

  1. Gesloten deuren

  “De grootste uitdaging zit in de e-commerce. Heel lang werkten we vooral B2B, leverden we pakjes bij bedrijven. Bedrijven die open zijn tijdens de werkuren. Nu particulieren steeds meer via internet kopen, staan we vaak voor gesloten deuren.”

  2. Kerst, solden en black friday

  Daarnaast worden de drukke periodes, vroeger traditioneel vooral eindejaar en juni, langer met de solden in januari en juli. “Wanneer stuur je je werknemers dan nog met vakantie?”, vraagt Koen Gouweloose zich af. “Nieuwe fenomenen zoals Black Friday zorgen voor enorme pieken in aankopen op enkele dagen. Maar de klanten verwachten wel dezelfde leveringsservice als in een kalme periode.”

  3. Logistiek = saai? 

  Andere uitdaging is de perceptie van saaie sector. Hoe kan je mensen aantrekken in een minder aantrekkelijke sector? “We moeten dat imago opkrikken: logistiek is een belangrijke sector in onze economie. Tegelijkertijd moeten we de jongere medewerkers blijven boeien. De nieuwe generatie wil afwisseling op het werk, is ongeduldig. We geven ze een duidelijk kader en dagen hen dan uit om een oplossing te vinden. Uitdagingen zijn belangrijk.”

  4. Betrek ook laaggeschoolden bij het bedrijf

  Wat dan met laaggeschoolden die vaak in een eerder repetitieve job zitten? “Ook deze mensen kan je meer betrekken bij het proces”, vindt de managing director. “Zo maken wij elke dag vijf minuten vrij om de voorbije shift te bespreken. Hoe is die verlopen? Wat ging er goed, wat liep er fout, wat kan er beter en hoe? Daarnaast besteden we een behoorlijk budget aan opleiding zodat iedereen specialist wordt in zijn eigen domein. En dat wordt geapprecieerd.”

  5. Tijdelijke werknemers horen er ook bij

  Hoe kunnen we tijdelijke werknemers overtuigen om klanten dezelfde service te bieden als dat vaste werknemers dit doen? “Ook hier door opleiding te geven en door hen het gevoel te geven erbij te horen. Uitzendkrachten die actief zijn in de kerstperiode bijvoorbeeld krijgen evenzeer een kerstcadeau als de vaste werknemers. Maar goed, het blijft moeilijk om binding te maken.”

  Hoe zal DHL Express deze uitdagingen aanpakken? Hoe vindt de koerierdienst voldoende opgeleid personeel om in te zetten tijdens de piekmomenten? Koen Gouweloose ziet toekomst in een pool via het uitzendbureau of in mensen die maar een beperkt aantal dagen per jaar willen werken.

  Lees het volledige artikel in de whitepaper ‘wendbaar rekruteren van vast en flexibel personeel’.

  Whitepaper VMS MSP: wendbaar rekruteren
  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch