• NL
 • EN
 • Blog
  22 aug 2019

  Hoe matuur zijn nieuwe recruitmenttools?

  De markt van recruitmenttechnologie evolueert in een stroomversnelling. Tal van nieuwe tools doen hun intrede en automatiseren telkens een klein onderdeel van het volledige recruitmentproces. Maar hoe matuur zijn deze nieuwe tools en wat is de impact ervan op je technologie-architectuur?

  Meer weten over het inzetten van recruitment-technologie? Lees het volledige dossier Recruitment Innovatie 2025.

  Groei en diversificatie

  Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt er steeds meer geïnvesteerd in technologie voor recruitment. Deze investeringen zorgen voor heel wat nieuwe technologische ontwikkelingen, en recruitmenttools schieten als paddestoelen uit de grond.

  Opvallend is dat deze nieuwe tools vaak een uitgesproken focus hebben op slechts één onderdeel of stap van het recruitmentproces. Ze streven niet meer naar een all-in-one-oplossing die het volledige businessproces van A tot Z ondersteunt, maar vangen één processtap optimaal op.

  De vijf fasen van nieuwe technologie

  Niet alle technologie is echter even matuur om ingezet te worden, toont de hype cycle van marktonderzoeksbureau Gartner Research. De Gartner hype cycle brengt in kaart hoe nieuwe technologie de hele cyclus doorloopt van ontstaan tot geaccepteerd product, in verschillende ontwikkelingsfases.Technologie in de eerste fases is in het algemeen minder matuur voor inzet in de markt dan technologie in de laatste fases.

  Fase 1 – Innovation Trigger: Een mogelijke technologische doorbraak duikt voor het eerst op. Vroege proof-of-concept-verhalen en media-aandacht leiden tot aanzienlijke publiciteit. Vaak bestaan ​​er nog geen bruikbare producten en is de commerciële levensvatbaarheid van deze producten niet bewezen.

  Fase 2 – Peak of Inflated Expectations: Deze fase gaat gepaard met veel publiciteit. Succesverhalen drijven de verwachtingen op, en motiveren sommige bedrijven om in te stappen in de nieuwe technologie. Andere bedrijven wachten nog even af tot de hype ‘gesetteld’ is. Hoewel er veel publiciteit is die de hype aanwakkert, is de technologie vaak nog niet matuur genoeg en zijn er ook mislukkingen.

  Fase 3 – Trough of Disillusionment: In deze fase neemt – na een fase van grote aandacht voor een nieuwe technologie – de interesse af omdat ook bekend wordt dat bepaalde experimenten en implementaties mislukken. Producenten van de technologie zijn vaak genoodzaakt om hun producten verder matuur te maken.

  Fase 4 – Slope of Enlightenment: Technologieën in deze fase zijn vaak producten van de tweede en derde generatie. Er komen meer en meer voorbeelden van hoe de technologie succesvol is voor ondernemingen. De nieuwe technologie wordt beter begrepen door een groter publiek dan enkel de early adopters. Meer ondernemingen financieren pilots; conservatieve bedrijven blijven op dit moment nog voorzichtig.

  Fase 5 – Plateau of Productivity: In deze fase is technologie aanvaard bij het grote publiek. De brede toepasbaarheid en relevantie van de technologie werpen duidelijk hun vruchten af.

  Maturiteit van recruitment-oplossingen

  In recruitment zijn technologieën als virtual reality, augmented reality, blockchain en artificial intelligence op dit moment nog niet zo sterk aanwezig. Hoewel ze algemeen fors in opmars zijn en binnenkort ook een meerwaarde zullen hebben binnen recruitment, zijn de concrete toepassingsgebieden nu nog eerder beperkt of experimenteel.

  Meer mature technologieën zoals marketing automation, conversieplatformen, data analytics en chatbots zijn ondertussen reeds aanvaard in de markt. De meeste organisaties kennen de meerwaarde ervan en willen het op termijn inzetten in hun organisatie. Dit vertaalt zich in de digitaliseringsplannen van grotere HR-dienstverleners en corporates.

  ATS’en en CRM-systemen (Candidate Relationship Management) bevinden zich reeds in de laatste fase van de hype cycle. De mogelijkheden binnen recruitment zijn duidelijk. Deze tools hebben hun intrede in de markt succesvol gedaan en de meeste grote corporates en HR-dienstverleners hebben intussen geïnvesteerd in een ATS/CRM-pakket.

  Meerwaarde van technologie in proces- en businessoptimalisatie

  Wat is nu belangrijk bij de selectie van technologie voor je organisatie? De meerwaarde van een recruitmenttool wordt grotendeels bepaald door de mate waarin het de businessprocessen automatiseert. Technologie kan op twee manieren de businessprocessen automatiseren:

  1. Technologie neemt bepaalde menselijke handelingen in processen over
  2. Technologie neemt, op basis van aanwezige data, zelf bepaalde beslissingen in het proces

  Wanneer je een technologische infrastructuur voor je organisatie uitbouwt, moet het automatiseren van je businessprocessen dan ook centraal staan. Zo ook bij de selectie van technologische tools: de technologie moet ofwel specifieke menselijke handelingen in het proces overnemen, of het moet je helpen bij het nemen van beslissingen.

  Meer weten over het inzetten van recruitmenttechnologie? Lees het volledige dossier Recruitment Innovatie 2025

  Whitepaper Recruitment Innovation 2025
  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch