• NL
 • EN
 • Blog
  07 okt 2022

  7 tips voor het kiezen van recruitment software

  Een nieuw ATS, mid-office, matching engine of andere recruitment software aankopen? Als je op zoek gaat naar nieuwe software, merk je al snel dat het aanbod erg groot is en je wordt beïnvloed door salespitches en buzzworden. 7 tips om de juiste software te kiezen.

  1. Lees je in over het topic

  Als je een huis koopt zonder iets over de woningmarkt of over de staat van het huis te weten, is de kans op een miskoop heel erg groot. Dat geldt ook voor recruitmentsoftware. Lees je in over wat voor oplossingen er bestaan voor de uitdaging van jouw organisatie. Word expert over het thema zodat je bestand bent tegen hypes en sales pitches.

  2. Betrek de juiste mensen bij de keuze

  De aankoop van nieuwe software heeft vaak een effect op meerdere afdelingen van een organisatie. Vraag deze mensen daarom om input. Wat loopt er nu niet efficiënt? Hoe kan software ervoor zorgen dat jouw werk eenvoudiger verloopt? Of wat loopt er niet goed met de software die je nu gebruikt? Betrek de verschillende afdelingen in het team of organiseer korte workshops om input te verkrijgen.

  3. Bepaal de belangrijkste features

  Wanneer je de input en uitdagingen van de verschillende afdelingen kent, is het tijd voor een van de belangrijkste stappen: bepaal wat de software moet kunnen. Denk na over wat beter kan, wat software zou moeten overnemen. Maak een duidelijke lijst.

  4. Vertrek vanuit de uitdaging, niet de oplossing

  Maak niet de fout om eerst naar software te zoeken en pas daarna pas een lijst van vereisten en functionaliteiten op te stellen. Want dan denk je te veel vanuit de oplossing, in plaats van wat te denken aan wat jouw organisatie echt nodig heeft.

  5. Maak een overzicht van alle mogelijke leveranciers

  Maak een longlist van alle mogelijke software-leveranciers. Noteer telkens alle voor-en nadelen en beoordeel objectief. Organiseer softwaredemo’s met de top 3.

  6. Bekijk hoe de nieuwe tool zal samenwerken met de andere software en data

  Het is belangrijk dat de software feilloos op het wervingsproces en workflow inhaakt en alle tools op elkaar zijn afgestemd. Teken uit welke impact de nieuwe software zal hebben op de andere tools en dataflows.

  7. Schakel externe hulp in voor grote investeringen

  Zal de nieuwe software een grote impact hebben op de businessprocessen van jouw organisatie? Dan kun je geen fouten maken. In dat geval schakel je best een externe coach of expert in. Iemand die ervaring heeft met verschillende software en een objectief overzicht kan geven van de opties.

  Hulp nodig? De Technology Scan helpt recruitmentorganisaties de juiste software te kiezen en software optimaal in te zetten. 

  “Enkele jaren geleden hebben we zonder externe hulp een nieuwe database gekozen. We hadden geen begeleiding over hoe je andere tools moest koppelen, en daardoor ging het ook al snel fout.”

  Leen Van Herzele
  Novellas Healthcare
  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch