• NL
 • EN
 • Blog
  19 okt 2017

  Op deze drie manieren zal AI de job van een recruiter grondig veranderen

  Terwijl we ons zorgen maken dat Artificial Intelligence (AI) jobs zal vervangen, raakt een groot deel van de vacatures niet ingevuld en krijgt een relatief groot percentage van de sollicitanten geen feedback van de bedrijven. AI hoeft geen negatief effect te hebben op de arbeidsmarkt, integendeel. AI zal de HR-sector op drie manieren positief beïnvloeden in de toekomst.

  1. AI identificeert discreet gedragstrends en patronen van werkzoekenden

  Nog voor de eerste kandidaatscreening is AI al hard aan het werk. Door het analyseren van data, algoritmen en trends kan AI het gedrag van actieve werkzoekenden herkennen. Als iemand een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengt op zoek naar ‘marketing jobs’ op een website, zal AI dit patroon volgen en de werkzoekende targetten met relevante marketingjobs.

  Niet alleen kan AI actief werkzoekenden bereiken, het heeft ook de mogelijkheid om degenen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan of carrière te targetten; AI technologie kan gegevens analyseren van sociale media en weet zo wanneer een gebruiker zijn baan zal verlaten, en zijn carrière wil veranderen.

  Dit heeft een enorme invloed op het tijdrovende proces van headhunting, dat zich nu beperkt tot telefoongesprekken, e-mails en berichten via LinkedIn en niet niet altijd gewaardeerd wordt door kandidaten. De mogelijkheid van AI om gedragspatronen discreet op te sporen is dus een win-win situatie voor zowel recruiter als kandidaat. Recruiters hebben meer tijd om zich te concentreren op het bereiken van de meest geschikte kandidaten die daadwerkelijk openstaan voor nieuwe opportuniteiten, en actieve werknemers worden niet onnodig gestoord.

  2. De candidate relationship experience zal verbeteren door AI

  Als een sollicitant twee weken moet wachten om te zien of hij geselecteerd zijn voor de volgende ronde, nog eens twee weken om een interview te plannen en nog eens drie weken om te weten of hij de job krijgt, is de kans groot dat de kandidaat ontmoedigd wordt.

  Bovendien geeft 58% van de kandidaten die nooit feedback krijgen van een werkgever aan minder snel producten te zullen kopen van dat bedrijf. Akkoord, maar hoe kan een corporate recruiter, die gemiddeld rond de 2000 cv’s per maand ontvangt, in contact blijven met elke kandidaat?

  Het is precies daar dat AI, in de vorm van chatbot, een oplossing biedt. De chatbot is in staat vragen van kandidaten tijdens het proces meteen te beantwoorden en sollicitaties onmiddellijk te beoordelen op een aantal verplichte criteria. In plaats van twee weken te wachten op feedback van een recruiter, weet een kandidaat binnen enkele minuten of hij geaccepteerd is voor de volgende fase van het proces.

  3. AI kan gebruikt worden om een grotere pool van bekwame en getalenteerde kandidaten te bereiken

  Alle recruiters weten dat je de interesses, waarden en skills van een kandidaat het snelste vindt via hun social media profielen. Maar AI gaat hierin nog een stap verder.

  AI-technologie kan een breed scala aan woorden uit de sociale mediaposts van een bepaalde kandidaat analyseren, waardoor de talentenpool al in een vroeg stadia van het wervingsproces verfijnd wordt.Bovendien neemt AI elk risico van een onbewust vooroordeel van de recruiter weg. AI gaat onbevooroordeeld en objectief te werk, en kijkt tijdens de kandidatenscreening niet naar de naam of foto van de sollicitanten. AI zal zich integraal focussen op de skills en ervaringen van de kandidaten.

  Dit betekent niet dat AI alle taken van de recruiter overneemt. Mensen hebben een aangeboren vaardigheid om karakter en persoonlijkheid te beoordelen. In een verdere fase van het wervingsproces zal hoe dan ook een handmatige screening nodig zijn om de beste kandidaat te selecteren.

  Wat met de toekomst van AI en recruitment?

  Ook vandaag zien we dat AI meer dan aanwezig is in de recruitmentwereld. Een aantal bedrijven screent CV’s met AI technologie op basis van relevante keywords en topics. Via machine learning en predictive analytics kan men voorspellen via welk kanaal, met welk budget en hoe lang het zal duren om een bepaalde vacature in te vullen.

  Je merkt het, AI zal de recruitmentwereld de komende jaren grondig veranderen en optimaliseren. Daarom moet én zal AI noodzakelijke rol spelen wanneer de HR- en recruitment strategieën van corporates en HR-dienstverleners worden bepaald.

  Wil je een vooruitstrevende digitale strategie uittekenen die future proof is? HRlinkIT is thought leader op het gebied van Talent Acquisitie technologie en digitale transformatie. Contacteer ons voor meer informatie en opvallende cases.

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch