• NL
 • EN
 • Blog
  01 nov 2017

  Meer vacatures voor onregelmatige werktijden

  Terwijl servicemonteur het meestgevraagde beroep blijft, daalde het marktaandeel van ICT-vacatures. Het aantal vacatures met onregelmatige werktijden piekt en ENGIE is de werkgever met de meeste online vacatures. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Jobfeed, die in het derde kwartaal van 2017 344.045 unieke vacatures in België heeft ontdekt en geanalyseerd.
  Download het rapport voor de volledige kwartaalanalyse.

  Meer onregelmatige werktijden

  Net als in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar is ook in het derde kwartaal het marktaandeel vacatures met onregelmatige werktijden gestegen: 18,2% van de vacatures zijn voor banen met onregelmatige werktijden. Dat is ruim 5% meer dan in het derde kwartaal van 2016. Dit is onder meer te wijten aan de toenemende vraag naar vrachtwagenchauffeurs of servicemonteurs, bij uitstek beroepen met onregelmatige werktijden.

  Het marktaandeel van ICT daalt

  Hoewel het marktaandeel iets terugloopt (-0,5% ten opzichte van Q3  2016), blijft Verkoop & handel de beroepsklasse met de meeste online vacatures. Ook de nummers 2 en 3, Administratie en klantenservice en Productie, behouden hun positie in de top 10. Grootste daler in de top 10 is de beroepsklasse ICT. Het marktaandeel daalt met 0,8% en zakt daarmee naar de zesde plaats in de top 10.

  Lange tijd was er meer vraag naar ICT’ers dan aanbod op de arbeidsmarkt. Die schaarste gold niet of in veel mindere mate voor  andere beroepsklassen. Nu de economie weer aantrekt, ontstaan er  weer meer vacatures in andere beroepsklassen, waardoor het aandeel ICT-vacatures ten opzichte van het totaal daalt. Eenzelfde ontwikkeling zien we in Nederland: daar daalde het aandeel ICT-vacatures met 2% ten opzichte van Q3 2016.

  ENGIE grootste directe werkgever

  Het Franse ENGIE was in het derde kwartaal van 2017 de directe werkgever met de meeste online vacatures. Ook in Nederland heeft de Franse energiegigant een snelle opmars gemaakten voert het bedrijf de top 5 directe werkgevers aan. De nummers 2 en 3, Colruyt en Proximus, zagen we al eerder in de top 5. Verzekeraar AXA, in het tweede kwartaal van dit jaar nog de grootste directe werkgever,  zakt naar de vierde plaats. Deloitte sluit de top 5 af.

  Meer opvallende bevindingen uit het derde kwartaal van 2017:

  • De meeste online vacatures zijn te vinden in het noordwesten van België: de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen hebben een gezamenlijk marktaandeel van 55%.
  • Servicemonteur blijft het meest gevraagde beroep.
  • Accent Jobs was de grootste intermediair in Q3 2017, gevolgd door Randstad.
  • De meeste vacatures betrof een fulltime functie, 87,9% van het totaal aantal online vacatures.

  Download het rapport voor de volledige kwartaalanalyse.

  Lees hier het originele artikel van Textkernel.

  Jobfeed heeft in het derde kwartaal 2017 839.056 vacatureplaatsingen ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor dit rapport zijn de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 344.045 unieke vacatures over, waarop de analyses zijn uitgevoerd.

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch