• NL
 • EN
 • Blog
  24 nov 2016

  Interactive Masterclass VMS MSP

  De lokroep van de flexibiliteit

  Waarom klinkt de roep naar een meer wendbare arbeidsmarkt zo luid? Waarom snakken organisaties naar meer flexibiliteit in hun rekrutering? De nood aan wendbaar rekruteren van vast én flexibel personeel werd erg duidelijk op de executive masterclass VMS MSP van HRlinkIT en Nétive. Visies en getuigenissen, elk vanuit een andere invalshoek, wisten de aandachtige luisteraars te overtuigen.

  Bekijk de video van het event

  We leven in een veranderende wereld, wie gaat het nog ontkennen? “Digitalisering, artificiële intelligentie, internet of things, netwerkeconomie en deeleconomie. Reken daarbij nog de verouderende (beroeps-)bevolking, war for talent en globalisering. De uitdagingen zijn ongezien”, analyseert Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB. Het zijn stevige uitdagingen waarop de arbeidsmarkt en al zijn spelers antwoorden zoeken. Flexibiliteit lijkt het gemeenschappelijke sleutelwoord. Ook in tewerkstelling en, meer specifiek, rekrutering.

  De logistieke sector is een mooi voorbeeld van een sector in sterke transitie. “De digitalisering van de processen, dat is niet meer de grootste uitdaging voor ons. Daarin staan we al erg ver”, schetst Koen Gouweloose, managing director DHL Aviation. “De grootste uitdaging zit in de e-commerce. Heel lang werkten we vooral B2B, leverden we pakjes bij bedrijven. Bedrijven die open zijn tijdens de werkuren. Nu particulieren steeds meer via internet kopen, staan we vaak voor gesloten deuren. Daarnaast worden de drukke periodes, vroeger traditioneel vooral eindejaar en juni, langer met de solden in januari en juli. Wanneer stuur je je werknemers dan nog met vakantie? Nieuwe fenomenen zoals Black Friday zorgen voor enorme pieken in aankopen op enkele dagen. Maar de klanten verwachten wel dezelfde leveringsservice als in een kalme periode.”

  Flexibel mét binding

  “We moeten dus flexibel kunnen inspelen op deze pieken en dalen. Tegelijkertijd willen we onze mensen een boeiende job bieden, binding krijgen tussen werknemers/interimmers/freelancers en het bedrijf, de veiligheid in het oog houden, en ga zo maar door. Het systeem van uitzendarbeid is hier nog niet ideaal. We zoeken daarom voortdurend naar nieuwe manieren om flexibel tewerk te stellen. Maar de huidige arbeidswetgeving wil niet altijd mee.”
  Pieken opvangen, het is ook het Rode Kruis niet vreemd. Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, getuigt over de vluchtelingencrisis. In 2015 kreeg ons land, zoals vele andere landen, een enorme instroom van vluchtelingen te verwerken. “Op drie maanden tijd moesten we de capaciteit aan opvangplaatsen verviervoudigen. Bijkomend probleem was de tijdsdruk. Eens de overheid besloot de capaciteit uit te breiden, kregen we telkens exact een week om dit te realiseren. Onze vrijwilligers hebben hierbij enorm geholpen – we hebben er een 14.000 in Vlaanderen. Maar we hadden ook extra personeel nodig.”

  Snel en goed

  De standaard rekruteringsprocedure voldeed niet meer, die duurde te lang. “We hebben daarom, samen met de VDAB, jobfairs georganiseerd: kandidaten spreken en quasi onmiddellijk rekruteren. Op die manier hebben we het gered!”
  Nu de noodopvangcentra stilaan weer worden afgebroken, buigt het Rode Kruis Vlaanderen zich over zijn rekruteringsprocedure. “We hebben zeer veel geleerd uit de versnelde procedure, de resultaten vergeleken met de standaardprocedure. Wat bleek? Er is geen verschil in verloop tussen de twee procedures. We stofferen dit nu ook met wetenschappelijk onderzoek en passen onze procedures aan.” Philippe Vandekerckhove benadrukt het belang van voldoende wetenschappelijk onderzoek. “Werk evidence based”, raadt hij zijn publiek aan. “Spring niet lichtzinnig op hypes of trends.”

  Streven naar stabiliteit voorbijgestreefd?

  Hypes, dat is ook niet iets wat Fons Leroy slaafs volgt. “Het politieke discours in deze onzekere wereld is dat we met meer mensen langer en beter moeten werken zodat de economie kan groeien. Maar is dit discours van stabiliteit wel verzoenbaar met de wereld die op ons afkomt? Moeten we niet nadenken over een arbeidsmarkt met 50% werkloosheid. Is een basisinkomen een stuk van de oplossing om de solidariteit dan te bewaren?”, vraagt de VDAB-topman zich openlijk af.
  Hij poneert tevens de visie om de arbeidsmarkt te organiseren als een kringwinkel. “Willen we tijdelijke arbeidskrachten gemakkelijker kunnen inzetten, dan moeten we hun competenties veel zichtbaarder maken. Competenties die opgebouwd zijn tijdens een veel meer wisselende, volatiele carrière. Zo kunnen we de rekrutering- en selectieprocessen heel wat vereenvoudigen.”

  Focus op 21-eeuwse vaardigheden

  Mensen moeten ook weerbaarder worden, stelt hij. Focus op 21-eeuwse vaardigheden. Die heeft iedereen nodig: communicatieve en connecterende vaardigheden, kritisch en holistisch denken, mediawijsheid,… Tot slot wil ook hij een aangepast arbeidsrecht: “Een stabiel kader kan niet meer, het moet losser zodat het past in deze VUCA-wereld (VUCA: volatility, uncertainty, complexity, ambiguity). Laten we denken over een ‘loopbaanovereenkomst’ van bij de start op de arbeidsmarkt, tot je de arbeidsmarkt weer verlaat. Waarbij competenties altijd belangrijk zijn. En dat impliceert dat we beter het ontslagrecht afschaffen en vervangen door een hertewerkstellingsrecht.”

  Creatief werken aan flexibel werk

  Advocate Sabine Vanoverbeke reageert tijdens het debat op het gemor over het Belgische arbeidsrecht. “Er zijn wel heel wat mogelijkheden rond flexibiliteit. Maar steeds onder strikte voorwaarden waardoor de gewenste flexibiliteit in het water dreigt te vallen. Het is eigen aan ons rechtssysteem om elk initiatief te omringen met een hoop voorwaarden. Dat is een probleem.”
  Juridische moeilijkheid ligt vaak bij de samenwerking met freelancers, consultants, subcontractors en de ‘uitoefening van gezag’. Karel Deridder, topman bij de RSZ, ziet ook nog uitdagingen in de internationalisering van de arbeidsmarkt en de mogelijke oneerlijke concurrentie. Flexi-jobs vormen een eerste creatieve poging om binnen bepaalde sectoren (zoals de horeca) op een flexibele wijze tegemoet te komen aan bepaalde behoeften.

  Er worden nog mogelijkheden van flexibel werken geopperd: werknemers uitwisselen over de bedrijfsmuren heen, korte werkdagen (zieken, gepensioneerden, herintreders, etc willen soms maar 1 of 2u per dag werken). Maar al te vaak botst men nog op de wettelijke grenzen, verzet van vakbonden,…Toch is niet alles kommer en kwel, besluiten de deelnemers optimistisch: “Vergeet onze troeven niet zoals het grote aandeel hooggeschoolden, meertaligheid en de centrale ligging van België in Europa.”

  Foto’s door De Smedt Jans

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch