De uberficatie van recruitment
Uber, Airbnb,… de share economy wint aan belang in alle industrieën. Ze gingen allemaal de klant zoeken waar ze écht te vinden zijn: online. Staat de Uber van de recruitmentwereld binnenkort op?
Het principe van disruptie is eenvoudig: vraag en aanbod vinden elkaar online en kunnen alles online afhandelen, mits een ondersteunende service. In recruitment zien we het fenomeen crowdworking opduiken, dat vooral in Duitsland populair is. Crowdworking is een vorm van tewerkstelling waarbij mensen tijdelijke mini-jobs kunnen plaatsen of uitvoeren op een online platform. Uit onderzoek blijkt dat 18 procent van de Nederlanders op een bepaald moment in zijn loopbaan crowdworker wil zijn.
Wat is disruptie binnen recruitment vanuit technologisch standpunt?
Crowdworking is dus een concept met enorm veel potentieel. Maar is crowdworking echt een vorm van disruptie? Volgens Wim Van Meerbeeck, thought leader op het vlak van talent acquisition technology en managing director bij HRlinkIT, spreken we nu meer over marktplaatsen 2.0. dan over echte disruptie. Dat komt vooral doordat de interimsector heel wetgeving gedreven is. Echte disruptie in recruitment is de dag van vandaag fundamenteel niet mogelijk. Dat is meteen ook de reden waarom er veel initiatieven rond freelance platforms ontstaan, doordat daar minder wettelijk kader rond is.
Technologie is essentieel in een disruptief businessmodel, omdat het matchen van klant en kandidaat, evenals het uitvoeren en indienen van taken, grotendeels online gebeurt. Maar wat betekent disruptie binnen recruitment vanuit technologisch standpunt?
Disruptief businessmodel
Vandaag werken veel dienstverleners met het klassieke model van een all-in-one platform, opgesplitst in een front- en backend. Heel het basisproces verloopt via dit platform: van matching en de contracting tot en met de facturatie. Als we dit klassiek model transformeren naar een disruptief model, dan verschuiven Search & Match, Vraag & Aanbod en Procesoptimalisatie van het ATS naar het webportaal. Deze functionaliteiten worden dus niet langer vanuit de front-office gestuurd, maar op het web.
Hoewel disruptie heel vaak aan AI, deep learning, machine learning,… gekoppeld wordt, staat dit volgens Wim Van Meerbeeck totaal los van disruptie. Technologie wordt natuurlijk heel belangrijk in functie van automatisatie van processen en het interpreteren van analytics. Maar die technologie moet niet noodzakelijk ingezet worden in een disruptief businessmodel. Dit kan evengoed in een ander businessmodel gebruikt worden via digitale transformatie. Digitale transformatie bij HR-dienstverleners kan opgesplitst worden in twee golven.
Eerste golf digitalisering
Meer en meer dienstverleners met een klassiek businessmodel ondervinden systematisch meer druk om online de aansluiting te vinden met de klant en kandidaat. Dit veroorzaakt een eerste golf van digitalisering in de recruitmentwereld. Hierin worden de front- en backoffice losgekoppeld van elkaar. Op die manier ontstaat er een laag die het makkelijker maakt om te communiceren via marketing automation, social media en website. Deze laag vertaalt zich concreet in marketing automation en CRM (Candidate én Customer Relationship Management).
Tweede golf digitalisering
De eerste golf van digitalisering kan, maar moet per definitie niet leiden tot een tweede golf van digitale transformatie. In een tweede golf gaan we nog een stap verder met een online businessplatform dat de rol van de HR-dienstverlener, die nu vooral bestaat uit het matchen van vraag en aanbod, grondig verandert. In de nieuwe disruptive businessmodellen kunnen vraag en aanbod zichzelf vinden en wordt de HR-dienstverlener de facilitator van het businessplatform met ‘ontzorgende’ added services voor zowel klant als kandidaat. Sollicitaties, Search & Match, Aanvraagbeheer en Workflow automation verschuiven hierbij van de front-office naar online.
Conclusie
Is disruptie een goede zaak voor een HR-dienstverlener? Ja! Is disruptie een noodzaak om als HR-dienstverlener te overleven? Nee. Het is afhankelijk van wat je doet en hoe je je wilt positioneren op de markt. Maar of je nu een disruptief of technologisch businessmodel opbouwt, je hebt hoe dan ook dezelfde bouwstenen nodig. In deze blog bespreken we de vijf bouwstenen van een future-proof (disruptief) businessmodel.
Overschakelen naar een disruptief businessmodel? Neem contact op!
Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.