• NL
 • EN
 • Blog
  12 jan 2018

  Bouwstenen van een disruptief businessmodel

  Digitale uitzendbureaus en de gig economy zijn niet langer een ver-van-ons-bedshow. Meer en meer HR-dienstverleners willen evolueren naar een disruptief businessmodel, om zo het Uber van de recruitmentwereld te worden. Hoe bouw je een disruptief businessmodel op en welke technologische bouwstenen heb je daarvoor nodig?

  Een disruptief businessmodel zet je niet zomaar op. In de vorige blog zag je dat de functies Search & Match, Sollicitaties en Aanvraagbeheer van het ATS naar het webplatform verschuiven bij een disruptief model. In dit artikel bekijken we de vijf bouwstenen die je nodig hebt om een disruptief businessmodel op te stellen waarbij het juiste talent op het juiste moment beschikbaar is.

  1. Webplatform

  Allereerst heb je natuurlijk een webplatform nodig om een digitaal of disruptief businessmodel op te stellen, dat spreekt voor zich. Op het webplatform moet je talent vinden en verleiden, én het is de landingsplaats om bedrijven en kandidaten te converteren op basis van door marketing automation ondernomen acties of journeys.

  Hoe je het webplatform opbouwt en welke technologie je daarvoor gebruikt, is van groot belang. De technologie moet toelaten om te bouwen en vandaaruit te distribueren naar de touchpoints die je wilt inzetten voor specifieke doelstellingen van enerzijds vinden en verleiden van talent, en anderzijds boeien en betrekken van talent.

  2. Search & match

  Bij Search & Match komen vraag en aanbod samen en kunnen ze elkaar vinden. De gouden spelregel is hier: plaats de functie Search & Match centraal in je webplatform. Vandaag hangt deze functie vaak aan de CRM- en ATS-applicatie. In een disruptief model moet Search & Match losgekoppeld worden van deze onderste CRM/ATS-laag zodat Search & Match volwaardig kan benut worden in functie van technologie.

  3. CRM en workflow management

  De front-office van vandaag, wordt de mid-office van morgen. Search & Match verschuift van helemaal onderaan naar bovenaan, in het webportaal. Dat heeft tot gevolg dat het onderliggende systeem voor CRM & Workflowmanagement, heel flexibel moet kunnen inspringen bij het inrichten van workflows, candidate & customer relationship management.

  4. Marketing automation

  Marketing automation is van fundamenteel belang in je business-strategie.Via marketing automation moet je continu proberen evenwicht in het ecosysteem te garanderen. Stel dat de vraag naar bepaalde vacatures plots stijgt en er zijn niet meteen kandidaten voor die specifieke vacature. Dan moet marketing automation op basis van skills kandidaten aanspreken die onrechtstreeks ook in aanmerking komen voor die vacature.

  De uitdaging is immers niet meer om 10.000 IT-professionals te vinden en te verleiden naar een platform, maar wel om de juiste vacature/ opdracht aan het juiste profiel te koppelen. Je marketing automation moet zo ingericht zijn dat alles maximaal automatisch gestuurd wordt en het ecosysteem in evenwicht blijft. Als je dat niet doet, valt heel het kaartenhuis in elkaar.

  5. Analytics

   

  Deze bouwsteen hangt samen met de vorige bouwstenen: het Webplatform, Search & Match, CRM & Workforce management en Marketing Automation. Uit deze bouwstenen kun je via analytics immers data halen en interpreteren. Op basis van die data kun je predictief acties ondernemen naar je doelgroepen om ervoor te zorgen dat je ecosysteem steeds in evenwicht blijft. Alleen zo kun je een model bouwen waarin het juiste talent op het juiste moment beschikbaar is.

  6. Conclusie

  Bovenstaande vijf bouwstenen vormen de basisbouwstenen van een disruptief businessmodel waarbij het juiste talent op het juiste moment beschikbaar is. Echter kom je uitsluitend tot een succesvol businessmodel wanneer alle bouwstenen geïntegreerd zijn tot één geheel. Hierbij is de data-analytics tool de centrale engine en connector tussen de andere bouwstenen.

  Ben je als HR-dienstverlener geïnteresseerd in de mogelijkheden van disruptie in 2018? Ons team helpt je graag verder.

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch