• NL
 • EN
 • Blog
  31 okt 2018

  De Belgische arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2018: 17,9% meer vacatures

  In het derde kwartaal van 2018 zijn in België 276.598 unieke vacatures online geplaatst*. Dat is een stijging van 17,9% ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdata-tool voor online vacatures.

  *op commerciele, onafhankelijke vacaturesites.

  Provincie Antwerpen koploper

  Ruim een op de vijf vacatures is voor een baan in de provincie Antwerpen. Verreweg de meeste online vacatures vinden we in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen. Het marktaandeel van deze drie provincies bedraagt bij elkaar opgeteld maar liefst 56,9%. Dat is een daling van 1,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder (marktaandeel genoemde drie provincies in het derde kwartaal van 2017: 58,7%.) Dit betekent dat het aantal unieke vacatures in andere regio’s harder is gegroeid dan in genoemde drie provincies.

  Verkoop & Handel nummer 1 beroepsklasse

  Beroepsklasse met de meeste vacatures was wederom Verkoop & Handel (marktaandeel 12,5%). Ook de nummers twee en drie, resp. Administratie & klantenservice (marktaandeel 11%) en Productie(marktaandeel 10,3%), blijven hun positie in de top 3 behouden. Het aandeel van deze top 3 in het totaal daalt echter: was het marktaandeel van de top 3 beroepsklassen in het derde kwartaal van 2017 nog 35,3%, in het derde kwartaal van 2018 is dat teruggelopen tot 33,8%. Dit betekent dat het aantal unieke vacatures in de overige beroepsklassen harder stijgt dan het aantal unieke vacatures in de top 3 beroepsklassen.

  Bekijk voor meer details de infographic hieronder. Download hier de volledige infographic (pdf).

  Alle cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. Voor dit rapport zijn 276.598 unieke vacatures geanalyseerd, geplaatst op commerciële, onafhankelijke vacaturesites. Overheidswebsites zijn in deze analyse niet meegenomen.

  Lees meer over Jobfeed als bron voor arbeidsmarktinformatie: www.jobfeed.nl/pers

  * Voor dit rapport is gekeken naar vacatures geplaatst op commerciële, onafhankelijke vacaturesites; overheids vacaturewebsites zijn in deze analyse niet meegenomen.

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch