• NL
 • EN
 • Blog
  26 feb 2018

  Analyse Belgische vacaturemarkt 2017

  22% meer vacatures in 2017

  In 2017 zijn in België maar liefst 1.377.433 unieke vacatures online geplaatst. Dat is een groei van 22% ten opzichte van 2016. Elke vacature werd gemiddeld op drie verschillende plekken gepost, wat resulteert in een totaal van ruim 4,2 miljoen vacatureplaatsingen in 2017 in België. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor online vacatures.

  Meeste vacatures in Antwerpen

  De meeste online vacatures waren in de provincie Antwerpen te vinden, waar bijna een op de vijf van alle online vacatures gepubliceerd werd. De nummer twee in de lijst is West-Vlaanderen (19,1%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (17,2%). Deze drie provincies zijn samen goed voor maar liefst 56% van alle online vacatures in België in 2017.

  Accent Jobs grootste intermediair, ENGIE grootste werkgever

  ENGIE had in 2017 de meeste fulltime vacatures, gevolgd door Colruyt en Armonea. Randstad moet de eerste plaats in de lijst van intermediairs afstaan aan Accent Jobs. Adecco sluit de top drie af.

  Meeste vacatures voor Verkoop & Handel

  Verkoop & handel was ook in 2017 de beroepsklasse met de meeste online vacatures. Het marktaandeel daalt echter licht (2016: 14,1%, 2017: 13,4%) dat betekent dat het aantal unieke vacatures in deze beroepsklasse minder hard stijgt dan in andere beroepsklassen. Eenzelfde ontwikkeling zien we in de beroepsklasse IT, die daalt van de vierde plek in 2016, naar de zesde plaats in 2017. Lange tijd was er meer vraag maar IT-ers dan aanbod op de arbeidsmarkt. Die schaarste gold niet of in veel mindere mate voor andere beroepen. Nu het economisch weer beter gaat, ontstaan er meer vacatures in andere beroepsklassen waardoor het aandeel IT-vacatures ten opzichte van het totaal daalt. In de beroepsklassen Productie, Installatie, reparatie en onderhoud en Bouw en delfstoffenwinning (nummer 2, 3 en 4 in de top 10) stijgt het aantal unieke vacatures iets harder dan gemiddeld, respectievelijk 0,6%, 0,6% en 0,5%.

  Meest gevraagde beroep

  Servicemonteur was het meest gevraagde beroep in 2017, gevolgd door Chauffeur vrachtwagen en Medewerker klantenservice.

  Lees meer over de online vacaturemarkt in België in onderstaande infographic of download de volledige infographic als pdf.

  Wil jij ook inzicht in alle vacatures op het web?

  Met Jobfeed kun je nieuwe vacatures op het internet doorzoeken, analyseren en samengieten in een overzicht. Interesse? Contacteer ons, we vertellen je graag wat de voordelen van Jobfeed voor jou kunnen zijn!

  Jobfeed heeft in 2017 4.226.008 vacatureplaatsingen ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor dit rapport zijn de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 1.377.433 unieke vacatures over, waarop deze analyses zijn uitgevoerd. Lees meer over Jobfeed als bron voor arbeidsmarktinformatie: www.jobfeed.nl/pers

  Lees hier het originele artikel van Textkernel.

  Time to get started.
  Time to get started.

  Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

  Get in touch