Hoe gaan bedrijven de skill-gap aanpakken?
Wouter Verpoest: “We zien dat telewerken de landsgrenzen vervaagt, je medewerkers kunnen nu basically overal ter wereld wonen. Hierdoor wordt de zoektocht naar talent niet langer beperkt door afstand. Een andere belangrijke evolutie is de groeiende skill-gap. Hoe gaan bedrijven de komende periode de overschakeling maken van ervaring naar skills?”
Techbedrijf Rombit besliste bij de start van de coronacrisis om het roer om te gooien. Een mooi voorbeeld van hoe we als bedrijven steeds sneller en wendbaarder moeten kunnen inspelen op de uitdagingen van elke dag. Moet je daarom jezelf telkens opnieuw uitvinden? Nee, maar je moet wel je roadmap kritisch durven evalueren en bijsturen, elke dag opnieuw.
Vandaag telt vooral ervaring om te bepalen of een kandidaat matcht met een vacature. In een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt met heel nieuwe jobs en skills, is ervaring niet langer de ideale graadmeter. Het belang van skills bij het matchen van kandidaten aan vacatures stijgt enorm. Maar de overschakeling van ervaring naar skills is niet eenvoudig, en de huidige Search& Match technologie van bedrijven laat dit vaak nog niet toe. In deze whitepaper wordt duidelijk uitgelegd hoe je aan de slag gaat met skill-based matching.
Nu telewerken de nieuwe norm is, maakt het eigenlijk niet meer uit vanaf welke locatie je medewerkers werken. Verschillende techbedrijven houden bij het aanwerven geen rekening meer met waar iemand woont of wil werken, zoals het Belgische bedrijf Teamleader. Dit opent heel wat perspectieven in functie van de krapte op de arbeidsmarkt. Het blijft wel zaak om virtueel je bedrijfscultuur te kunnen bewaken, want om je medewerkers vanop afstand te betrekken moet je de nodige inspanningen en aanpassingen doen.
Dat Nederland het goed doet op digitaal en innovatief vlak, zien we ook in de HR-branche. Nederland staat in de top drie qua digitalisering van HR-diensten. Deze podiumplaats is vooral te danken aan de grote bedrijven in Nederland, want kleinere bedrijven lopen vaak nog achter in HR-digitalisering. Ze stellen investering in digitalisering uit door het gebrek aan onmiddellijke meerwaarde. Daardoor missen ze echter de kans om concurrentievoordeel te halen op langere termijn.