• NL
 • EN
 • Vier must-reads volgens recruitment tech expert Dries

  Terugkeer gig economy in de staffing-industrie

  Recente juridische beslissingen in Spanje en Nederland lijken de deur open te zetten voor een mogelijke terugkeer van de gig economy binnen de schoot van staffing-bedrijven. Wat zijn de mogelijkheden van de opkomende gig economy en wat is de visie van Randstad en Adecco hierover? Lees het in de must-reads van deze week.

  Nieuwe rol voor recruitmentbureaus in de gig-economie?
  Nieuwe rol voor recruitmentbureaus in de gig-economie?

  Afgelopen maand besliste Spanje dat gig workers – kortetermijnwerkers die specifieke opdrachten invullen – werknemers zijn, en bijgevolg recht hebben op sociale bescherming. Een controversiële beslissing, die meteen ook de deur open lijkt te zetten voor een mogelijke terugkeer van de gig economy binnen de schoot van staffing-bedrijven. Waar tijdelijke opdrachten het exclusieve domein waren van platformen als Uber of Deliveroo, lijkt de Spaanse beslissing contractbeheer, opleiding en training weer een rol te geven. Naast een  mogelijke nieuwe rol voor staffing agencies in het gig-proces, kan dit ook een opstap betekenen naar meer georganiseerde vormen van arbeid. Een potentiële talent pool dus, die in een krapper wordende arbeidsmarkt weer nieuwe mogelijkheden biedt.

  Eerlijk platformwerk onmogelijk
  Eerlijk platformwerk onmogelijk

  Ook in Nederland lijkt de verhouding tussen platform en uitzendbureau volop te verschuiven in het voordeel van het uitzendbureau. Steeds meer recente juridische uitspraken wijzen immers naar de de facto rol van werkgever die platformen opnemen voor wie via hen werk zoekt en vindt.

  Podcast: visie van Randstad en Adecco over de rol van staffing agencies in de gig economy
  Podcast: visie van Randstad en Adecco over de rol van staffing agencies in de gig economy

  Hoe definiëren staffing agencies zich ten opzichte van de opkomende gig economy? Hoe verschillend de visie hierop kan zijn blijkt uit deze interviews met Alain Dehaze (Adecco Group) en Jacques van den Broek (Randstad). Waar die laatste gig work vooral als een bedreiging ziet, en Randstad vooral naast deze ontwikkelingen positioneert, staat Dehaze veel positiever tegenover gig work als onderdeel van het aanbod van Adecco.

  Waarom recruitment meer nodig heeft dan fancy technologie
  Waarom recruitment meer nodig heeft dan fancy technologie

  Interessant artikel van begin vorig jaar over hoe recruitment slimmer kan omgaan met technologie. De schaarste op de arbeidsmarkt wordt de komende jaren samen met digitalisering immers de belangrijkste uitdaging voor recruitment. Beide gaan ook hand in hand, want technologie zal zeker helpen om het gebrek aan kandidaten op te vangen. Maar deze oplossingen moeten wel efficiënt worden ingepast in de eigen processen.