Must-reads van Dries Vrijders
Digitaal een beleving creëren voor kandidaat en klant wint aan belang, en dat uit zich ook in de integratie van HR-technologie. Ondertussen probeert Salesforce met de overname van Slack terug te keren naar een enterprise software-industrie. De vier must-reads van deze week.
Een onmiddellijk effect van de situatie waarin thuiswerk de norm wordt, is dat kandidaten makkelijker te vinden en te bereiken zijn, maar moeilijker aan te werven. De vlottere bereikbaarheid van kandidaten, gekoppeld aan een snellere gewenning aan digitale vormen van interactie, maken dat een eerste contact nu gemakkelijk te leggen valt. De uitdaging verschuift nu naar het betrekken van de kandidaat ná dit eerste contactmoment.
De overname van Slack door Salesforce is zonder meer de deal van het jaar – of het decennium. Salesforce ziet de overname immers als de ultieme kans om terug te keren naar de enterprise software-industrie. In dit artikel worden de meest opvallende uitspraken over de deal opgesomd en wordt de vraag gesteld of Salesforce niet veel meer dan 27,7 miljard dollar had willen neertellen voor Slack.
De beleving van de kandidaat werd traditioneel vooral gecreëerd in het persoonlijke contact met de recruiter op kantoor. De digitale transformatie van de afgelopen jaren – nog versneld door de gedwongen afstand waar Corona toe verplichtte – maakt dat beleving nu vooral digitaal gecreëerd moet worden. Dat uit zich niet alleen in de integratie van nieuwe technologie die focust op de beleving van de kandidaat – ook in het recruitmentproces zelf laat de uitdaging om de kandidaat digitaal te betrekken zich voelen.
Voor wie graag een breder overzicht wil van de technologie die beschikbaar is om kandidaten bij het wervingsproces te betrekken, is er deze handige overview van Josh Bersin. Hij bespreekt hierin de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van engagement analytics, performance management, feedback en digitale ontzorging.