Digitale kansen in de uitzendmarkt voor jongeren en ouderen
Groene oren en grijze haren, daar lijkt vandaag het geld te rapen op de recruitmentmarkt. Corona heeft de instroom van pasafgestudeerden op de arbeidsmarkt dan wel vertraagd, er zijn meer jongeren op zoek naar flexibele jobs om te combineren met hun studie. En ook de Grexit, veroorzaakt door de tijdelijke werkloosheid bij oudere werknemers in coronatijden, zorgt voor een grote groep van 55-plussers die opnieuw een uitdaging zoekt.
De ervaren handen van 55-plussers blijken meer dan welkom op de werkvloer. Niet alleen zorgt een verhitte arbeidsmarkt voor een toenemende vraag, de corona-epidemie lijkt de instroom van jongeren ook negatief te hebben beïnvloed. Lagere slaagcijfers door afstandsleren, en studenten die de instap naar hoger onderwijs met een jaar uitstelden, zorgen voor een tijdelijk tekort in het aanbod aan jonge instromers. Vooral in Nederland laat deze pijn zich acuut voelen, met grote gevolgen voor uitzendbureaus en bemiddelaars. Wie heeft ingezet op een sterk digitaal aanbod voor jongeren rond uitzendwerk en flex beleeft gouden tijden, nu jongeren vooral op zoek lijken naar tijdelijke werkvormen die met studeren te combineren vallen. Wie heeft vastgehouden aan een traditioneler aanbod, of niet heeft geïnvesteerd in de digitale beleving die belangrijk is om deze doelgroep te bereiken, moet de broeksriem aanhalen.
2021 was een jaar van herstel op de Belgische arbeidsmarkt. Na het Covid-crisisjaar tonen de cijfers van het aantal werkenden een mooi herstel van meer dan 50.000 extra werkenden. Opvallendst in de recente cijfers van Statbel is de toename van het aantal werkende 55-plussers. Zij tekenen voor veruit de sterkste stijging in het aantal werkenden – een toename die al langer aan de gang was, maar nu een versnelling lijkt te kennen. Waar toenemende digitalisering gekoppeld aan periodes van tijdelijke werkloosheid tijdens de corona-epidemie voor een massale ‘Grexit’ – uitstroom van vooral oudere werknemers – leek te zorgen, tonen de cijfers dat deze ervaren werkkrachten de weg naar de arbeidsmarkt terugvinden.
De recruitmentsector staat op zijn kop: het is onwerkelijk hoe moeilijk het is om een vacature in te vullen. En dat zorgt op middellange termijn voor grote veranderingen in de sector. De komende jaren zal alles draaien rond één ding: de kandidaat. Want hoe je het ook draait of keert: de recruitmentbranche en het klassieke recruitmentproces vertrekken nog steeds vanuit de opdrachtgever. Vijf interessante voorspellingen van hoe de recruitmentmarkt er tegen 2025 uitziet.