Hoe voorsprong nemen in het gevecht om de klant?
In het huidig klimaat worden de budgetten vaak krapper en het gevecht om de klant groter: als recruitmentbureau moet je eruit zien te springen in deze moeilijke tijden, bij voorkeur zonder grote investeringen. Hoe? Door de time to hire te verkorten, de candidate experience te verhogen, je ATS beter te benutten,… er zijn verschillende mogelijkheden. Lees het in onze selectie van artikels van deze week.
Hoe haal je zoveel mogelijk administratief werk bij een recruiter vandaan? Wat zijn de onnodige handelingen in het recruitmentproces? Interessante en uiterst relevante vraagstukken in de drang naar digitalisering én efficiëntie. In dit artikel geeft Geert-Jan Waasdorp een duidelijke opsomming van de administratieve taken van een recruiter mét bijhorende oplossing. Wat we hier nog kunnen aanvullen, is hoe je al deze individuele uitdagingen vanuit één experience kan ontsluiten naar de kandidaat en eindklant. Het digital recruiter assistant concept van Minggo kan hierop een antwoord bieden.
Hoe overleef je een crisis? Door al je resources zo efficiënt mogelijk in te zetten en tegelijkertijd toch iets meer te bieden dan je concurrent. In termen van recruitment denken we dan vooral aan een kortere time to hire: je recruiters worden zo efficiënt mogelijk ingezet, je kandidaat krijgt een betere ervaring en de opdracht van de klant wordt sneller ingevuld. In de whitepeaper ‘10% sneller vacatures invullen’ staat helder uitgelegd hoe je in vier stappen de time to hire kunt verkorten, zonder de bestaande processen te hinderen.
Digitalisering is een gegeven waar we niet meer omheen kunnen. Zeker in slechte economische situaties als de huidige, helpt het ons in het behoud van omzet en het verhogen van de klantervaring. Echter zien we, ook in de recruitmenttech-wereld, nog te vaak grote IT-gedreven projecten met bijhorende gekende uitdagingen. De oplossing ligt in het inzetten van tooling die je kan inklikken op je bestaande tooling en zo snel en efficiënt meerwaarde kan brengen voor je klanten en kandidaten. Het recruitmentproces en snelheid staan hierin centraal.
Recruitmentbureaus benutten over het algemeen maar een klein deel van de mogelijkheden van hun ATS, wat resulteert in beperkte en veelal onbetrouwbare data in hun ATS. In dit artikel van Bullhorn wordt benadrukt hoe belangrijk een optimaal gebruik van je ATS is, en hoe je hieraan kunt werken. Low-hanging fruit voor de meeste organisaties!