• NL
  • EN
  • Blog
    02 jun 2017

    SEO-friendly vacatures: functietitel

    Ongeveer een derde van de jobzoekers begint zijn zoektocht op Google. Het is dus van groot belang op de eerste resultatenpagina te staan met je vacature. Geen idee hoe je dat doet? Eerder gaf ik al tips over welke keywords, hoe vaak en waar ze in de tekst te plaatsen. In deze blog vertel ik hoe je via de functietitel je vacature hoger doet klimmen in de Googleranking.

    1. Salesninja, Marketingheld en PHP-wonder

    Belangrijk is dat je een titel gebruikt waar kandidaten naar Googlen. Verzin dus geen originele namen als Marketingheld, Salesninja of PHP-wonder, maar bedenk in plaats daarvan even met welke zoekterm je deze vacature zelf zou zoeken op Google.

    Ik deed de test en ging op zoek naar een vacature voor recruiter. Op Google zocht ik naar ‘recruiter vacature’: 512.000 resultaten. Op pagina 1 verschijnen titels als ‘Junior recruiter’, ‘HR recruiter’ en ‘Recruiter’. De vacatures met deze functietitels scoren dus goed wat SEO betreft. Ga ik naar de vijfde resultatenpagina, vind ik onder meer een vacature met de titel: ‘pro actieve recruiter met de juiste motivatie’.

    Waarom staat deze vacature pas op de vijfde resultatenpagina in Google?

    • De titel is veel te lang
    • Is omslachtig – enkel de term ‘recruiter’ is relevant
    • Bevat bovendien een schrijffout (‘proactief’ is juist en niet ‘pro actief’)

    2. Hou het gericht of net heel breed

    Functietitels als ‘Onthaalmedewerker M/V/X’ of ‘Business developer nl/fr’ scoren niet goed op Google en vervang je beter door Business developer en ‘Onthaalmedewerker’. Wil je een breed publiek bereiken? Blijf dan algemeen met ‘verkoper’ of ‘winkelassistent’ in plaats van ‘Verkoper Groenten en Fruit regio Leuven’. Is je vacature gericht op een heel specifiek profiel? Dan kun je beter een specifieke doelgroep aanspreken met een specifieke vacaturetitel.

    3. Zet de functietitel in de URL

    Zorg dat de URL duidelijk is opgesteld met de functietitel en idealiter ook de functiegroep erbij (daar wordt ook veel op gezocht).Bijvoorbeeld: http://www.hrlinkit.com/jobs/engineering/phpdeveloper En niet: http://www.hrlinkit.com/jobs/112240626_daklehx/lkjae/lkqjdcis

    4. Herhalen, herhalen, herhalen

    Ik kan het niet genoeg benadrukken: herhaal je functietitel meermaals in de vacature. Dit het best vooraan in de zin, in de tussentitels en in de inleiding. Herhaal ook belangrijke termen als de functiegroep, werkplaats en het woord ‘vacature’ enkele keren in de tekst. Dat doet je vacature weer een paar plaatsen hoger klimmen.

    Klaar met schrijven? Check je vacature altijd nog even met tagcrowd (http://tagcrowd.com/). De tool toont je meteen welke woorden het meest in de vacaturetekst voorkomen.

    Alle kneepjes van het vak leren? Leer in 1 namiddag vacatures schrijven die vlot lezen en SEO-vriendelijk zijn tijdens de SEO-opleiding van 22 juni.

    Time to get started.
    Time to get started.

    Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

    Get in touch