Waar zoeken werkzoekenden naar vacatures?
“Er gebeuren enorm interessante dingen op de markt waar ook enorm interessante dingen over geschreven worden. Wanneer ik content voor de nieuwsbrief selecteer, probeer ik altijd voor afwisseling te zorgen. Deze keer kon ik echter niet om de rapporten en downloads heen wegens té interessant en té hoog nieuwsgehalte. Dus bij deze: twee rapporten, een niet-te-missen checklist en slechts één artikel.” – Dries Vrijders
Waar vinden werkzoekenden nu eigenlijk hun vacatures? Uit een recent onderzoek van Randstad blijkt dat de Belgische kandidaat nog niet onmiddellijk meestapt in de internationale tendensen. Vacaturesites, social media, Google en Linkedin groeien licht, maar blijven klein ten opzichte van publieke arbeidsbemiddelaars als VDAB, uitzend- en rekruteringsbedrijven. De bepalende rol van die laatste hebben ze vooral te danken aan een goed anticiperende digitale strategie – een inspanning die zich dus rechtstreeks vertaalt in een behoud van marktaandeel.
Hoe maak je het de klant en kandidaat zo eenvoudig mogelijk? Wanneer bureaus automatiseren, vertrekken ze te weinig vanuit de behoeften van de kandidaat en klant. Terwijl dat net zo ontzettend belangrijk is. Een handige checklist met heel eenvoudige en ook minder eenvoudige tips en actiepunten om de digitale ervaring de hoogte in te krijgen.
Het kwartaalrapport van Federgon is altijd een aanrader voor een korte blik op de Belgische economie. Niet geheel onverwacht: we bereiken een recordhoogte van het aantal vacatures ooit. In het 2e kwartaal waren er maar liefst 172.437 vacatures bij Belgische ondernemingen (+21,81% t.o.v. Q1). En die vacatures raken moeilijk ingevuld: binnen de EU vult enkel Tsjechië nog minder vacatures in dan België. HR-dienstverleners en de overheid spelen hierin een cruciale rol. Lees het rapport voor alle cijfers per Federgon-sector.
Toch blijft het ‘brick and mortar’ kantoor ook een belangrijke factor om de digitale strategie in een fysieke beleving voor de kandidaat te vertalen. Een van de uitdagingen waar veel uitzendspelers zich vandaag mee geconfronteerd zien is het herintroduceren van teams op kantoor. Hoe pak je dat aan in een tijd waarin flexibel werken de norm lijkt geworden, en waar – in een sector waar de turnover van medewerkers traditioneel hoog is – veel nieuwe rekruten nog moeten wennen aan het kantoorleven? Dit artikel geeft een paar handige tips & trics.