Het badkuipmodel van de arbeidsmarkt
Zoals in de andere ontwikkelde landen, treedt ook in België polarisatie van de arbeidsmarkt op. Automatisering maakt plaats voor een structuur waarin enkel high- en low-skilled jobs bestaan. Alles daartussen, het middensegment, dreigt te verdwijnen en vormt ‘de badkuip’.
Het is geen nieuwe trend. Tussen 1993 en 2015 zagen we al grote evoluties volgens de Toekomstverkenningen arbeidsmarkt 2050 van Steunpunt Werk. Maakten in 1993 de middengekwalificeerden jobs met 55,9% nog het belangrijkste deel van de arbeidsmarkt uit, had in 2015 slechts 44% een middengekwalificeerde job (zie grafiek of lees de volledige whitepaper ‘de wendbare organisatie‘).
6 op 10 hooggekwalificeerde jobs
Er is duidelijk een nieuw tijdperk aangebroken waarin niet de medium-skilled jobs, maar de high-skilled jobs de fundering van de arbeidsmarkt vormen. Tussen 1993 en 2015 steeg het aandeel van de high-skilled jobs van 35,4% naar 45,2%. Als deze trend aanhoudt, zal in 2050 bijna zes op de tien jobs moeten worden ingevuld door hooggekwalificeerde profielen. Moeten worden ingevuld. Want volgens de huidige situatie en verwachtingen, zullen er lang niet voldoende hooggekwalificeerde profielen zijn om de vraag ernaar te beantwoorden.
De low-skilled jobs lijken in heel dit verhaal het minst gevoelig voor de automatisering. Hun aandeel nam gering toe van 8,7% tot 10,7% in 2015. Toch dreigen ook hier problemen op te duiken als de vraag het aanbod overstijgt.
Wat met de grote groep medium-skilled profielen?
Wat zal er gebeuren met de middengekwalificeerde profielen wanneer de werkgelegenheid in het middensegment daalt? Automatisch worden er middengekwalificeerden naar de onderkant van de arbeidsmarkt geduwd om zo de vraag in te vullen. Anderzijds zullen er mensen moeten om- en bijgeschoold worden om zo in het bovenste segment van de arbeidsmarkt terecht te komen. Flexibiliteit, mobiliteit en scholing vormen hier de sleutelwoorden.
Mobiel, transparant en flexibel
Een grondige verandering van HR dringt zich op. Er zal meer nodig zijn dan een goede recruiter om het juiste talent te vinden. Veel meer. De recruiter heeft de hulp nodig van big data die hem exact vertelt waarop ze moeten inzetten om talent te vinden. Van CRM-software die niet enkel basisprocessen ondersteunt, maar multichannel CRM mogelijk maakt. Maar ook de hulp van een kandidaatspecifieke jobsite die meer dan mobile responsive is en content aanpast aan de kandidaat. Van een interactief platform dat flexibiliteit en mobiliteit toelaat en organiseert.
Vernieuw of blijf achter
Kortom, de recruiter heeft technologie nodig die mobiel, transparant en flexibel is. Wie dit niet inziet, dreigt achter te blijven. Pakt jouw organisatie de naderende uitdagingen al aan? Werk jij al met vooruitstrevende technologie die recruitment tot een hoger level tilt? De komende weken kun jij je organisatie stap voor stap evalueren aan de hand van onze Talent Acquisitie maturity models. Zo weet jij waar je al staat, en waar nog niet.
Heb je geen idee wat jouw organisatie nodig heeft om de dreigende uitdagingen aan te pakken? Download de whitepaper ‘de wendbare organisatie‘ of contacteer ons voor vrijblijvend advies.
Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.