Digitale transformatie in recruitment: "maak een plan en hou je eraan"
Uitzendkantoren beseffen meer dan ooit dat ze digitaal moeten transformeren. Elk staffing agency koestert inmiddels een digitale droom, maar die droom komt maar zelden uit. Aan de technologie ligt het niet, die zijn er genoeg. Het zijn vooral de zwakke adoptie en het gebrek aan skills die echte digitalisering in de weg staan.
De cijfers liegen niet: een studie van BDO toont aan dat 80% overtuigd is van het belang van technologie, terwijl de interne adoptiegraad van oplossingen beperkt blijft tot amper 20%. Er is bijgevolg ontgoocheling, want veel bedrijven hebben intussen al een smak geld tegen hun transformatie aangesmeten.
Wat moeten HR-dienstverleners anders doen om wel succesvol te zijn? Wim Van Meerbeeck: “Op het vlak van digitalisering zijn er drie soorten organisaties:
- Organisaties die er op een gestructureerde manier mee bezig zijn.
- Bedrijven die in een ontkenningsfase zitten en denken dat ze ook morgen nog op dezelfde manier business zullen blijven doen.
- En een brede middengroep van bedrijven die de toegevoegde waarde van digitalisering wel inzien, maar tegelijkertijd ook stress ervaren omdat ze niet weten hoe ze eraan moeten beginnen.
Maak een steengoed plan
Zoals in elk bedrijf begint digitale transformatie ook voor staffing agencies bij het uittekenen van een plan waar ze zich zo goed mogelijk aan moeten houden. Ga eerst na wat je visie of strategie voor de komende drie tot vijf jaar is en vertaal dit naar digitale kpi’s. Op basis hiervan kan je analyseren wat vandaag al aanwezig is en wat er nodig zal zijn om morgen het gewenste resultaat te bereiken. Kortom, een soort routeplanner die je helpt om het ideale traject te vinden, van startpunt tot eindbestemming.
Digitalisering is geen IT-project
Bedrijven die digitaal willen transformeren, leggen de opdracht vaak op het bord van de IT-manager. Daar gaat het eigenlijk al enigszins fout, want technologie is slechts het middel dat voor een transformatie van de business moet zorgen. Je moet er dus zeker de mensen bij betrekken op wie een digitale tool impact heeft. Luister daarbij niet alleen naar interne medewerkers, maar meet op basis van feedback zeker ook of je tegemoetkomt aan de verwachtingen van externe kandidaten.
Stick to the plan
Veel transformaties mislukken omdat bedrijven hun plan onvoldoende respecteren. Het lijkt vrij eenvoudig om een plan van A tot Z uit te voeren, maar je zou ervan versteld staan hoeveel bedrijven moeite hebben om alle puntjes nauwgezet te volgen.
Doorgaans is de implementatie van de eerste fase geen probleem, maar al gauw verzanden organisaties in de waan van de dag. Als je digitalisering niet structureel in de organisatie verankert, dreig je een nieuwe component enkel te gebruiken om je oude business op dezelfde manier te doen. Vraag je dus goed af welke skills er nodig zijn en hoe je de adoptie kan bevorderen. Maak op basis hiervan een strategisch plan en wijk daar niet van af.
“Veel recruitmentbureaus willen in zes maanden het werk van de voorbije zes jaar inhalen.”
Doe het stapsgewijs
Zodra je een visie hebt, moet je stap voor stap tot een uitvoering komen. Veel HRdienstverleners willen in zes maanden het werk van de voorbije zes jaar inhalen, maar zo’n grote sprong betekent een enorme aanpassing voor de organisatie. Maak dus een stappenplan waarbij je dingen stelselmatig invoert en neem na iedere stap wat tijd om het proces te evalueren. Failure is an option, maar jammer genoeg zit deze werkwijze niet genoeg ingebakken in onze cultuur. Door met kleine blokken te werken, kan je meteen aanpassen wat niet goed gaat en voortbouwen op de dingen die wel goed in elkaar zitten.
Wat heb je technologisch nodig?
Staffing agencies moeten zich ook de vraag stellen of ze hun volledige business willen transformeren, of naast hun huidige merk een digitaal luik willen creëren. Terwijl e-commerce op het internet geboren is, bestaan de meeste HR-spelers al tientallen jaren en moeten ze dus eerder zoeken naar een goede mix tussen fysieke en digitale oplossingen. Daarbij hebben ze de keuze tussen platformen die vanuit een ecosysteem vertrekken of verschillende componenten die ze als een ‘best of breed’ in hun processen kunnen integreren en met elkaar verbinden.
De drijvende kracht achter een digitaal proces bestaat uit een combinatie van een ATS met een planningstool en een midoffice systeem. Maar de kunst zit in het feit dat je kandidaat en klant daar niets van merken. Zorg dus voor één UI met een uniforme experience voor kandidaten en klanten bovenop de systemen. Dat is minstens even belangrijk.
De moraal van dit verhaal: maak een plan, hou je aan dat plan, en neem voldoende tijd om een oplossing te analyseren, te verbeteren en te verankeren in je organisatie.”
Digitaliseren als recruitmenbureau? De candidate experience verhogen? Hulp nodig bij het kiezen van de juiste technologie? HRlinkIT is een onafhankelijk recruitmenttechspecialist en helpt intermediairs slim digitaliseren. Plan een gratis strategiegesprek in.
Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.